Okuma esnasında, göz metin üzerinde soldan sağa doğru kayar; her kelime üzerinde duraklar. Bu duraklamalar esnasında, aynı bir fotoğraf makinesi gibi, gördüğü kelimenin resmini çekip beyne gönderir; beyin de daha önceden öğrenmiş olduğu bu sembolleri deşifre eder, bir araya getirir ve fikre ulaşır. Hızlı Okuma tekniği, çeşitli göz egzersizleri vasıtasıyla, göz algılama kapasitesini ve duraklama esnasında gözün okuma alanını geliştirme temeline dayanmaktadır. Eğitim neticesinde, okuma ve anlama hızları %200-400 oranında yükselir. Haliyle, Hızlı Okuma tekniği metnin sadece belirli bölümlerine bakarak uygulanan bir göz gezdirme ya da çapraz okuma yöntemi değildir. Metnin tümünü, daha doğru bir odaklanma ve daha hızlı bir algılama ile okumaktır.
Eğitim sonunda vereceğimiz ev ödevi sayesinde 21 gün boyunca günde 30 dakikalık bir çalışmayla okuma hızınız (en az) iki katına çıkacak. Kişinin harcadığı çaba ve yetenekleri doğrultusunda, hızlar üç-dört katına dahi çıkmakta. Türkiye okuma hızı ortalamaları 160-200 kelime/dakika civarındadır. İstatistiksel olarak, eğitimlerimizde ulaşılan ortalama okuma seviyesi 450 kelime/dakika. Yaklaşık iki buçuk katlık bir artış.
Eskiye nazaran daha iyi anlayarak okuyacaksınız. Araştırmalar, okuma hızıyla birlikte anlama seviyesinin de yükseldiğini göstermektedir. Yavaş okuyan insanın kolayca dikkati dağılır, konsantrasyonu çabuk bozulur ve okuduklarını daha çabuk unutur. Sadece 2012-2020 yılları arasında eğitimlerimize katılan 9.915 kişi, ortalama %57 anlama seviyesiyle başlayıp, eğitim bitiminde anlama seviyelerini ortalama %84 ve üzerine çıkarttılar. Eğitimlerimizde sadece okuma hızınızı değil, anlama seviyesini geliştiren okuma sistemi ve aşamalarında gösterdiğimiz Fotografik, Ön, Hızlı ve Derin Okuma gibi yöntemler üzerinde de detaylı çalışmalar yapıyoruz.
Anlayarak Hızlı Okuma Teknikleri için özel bir yeteneğe ihtiyaç yok. Herkes bu tekniği kolayca öğrenebilir. Özellikle bilgisayar çalışmamız, kişinin kendi çabasına dahi ihtiyaç duymadan Anlayarak Hızlı Okuma Teknikleri alışkanlığını yerleştirmektedir. 3 hafta sonunda, öğrendiği teknikleri kitap veya ders çalışırken uygularsa okuma hızını en az iki katına çıkarmakta hatta anlama seviyeleri de düşmemekte aksine yükselmekte.
Örneğin, ortalama bir öğrencinin 40 soruluk bir üniversite sınav soruları bölümünü okuması, normal okuma hızıyla, yaklaşık 55-65 dakika süresini alır. ‘Anlayarak Hızlı Okuma Eğitimi’ almış bir öğrencinin okuma hızı ortalama 2,5 katına çıkar. Hızlı Okuyan bir öğrenci, üniversite sınav sorularını 30-40 dakikada arasında okuyup bitirebilir. Ayrıca, üniversite sınavına hazırlanan bir öğrenci, sene boyunca, ortalama 10.000 test sorusu okuyup çözer, 720 saat ders çalışır, dersle ilgili 15.000 sayfa okumak zorunda kalır. Sınava hazırlanma sürecinde de tekniğin faydalarından yararlanacaktır. Diğer seçme sınavlarının hepsi için de benzer hesaplar yapabilirsiniz.
Yavaş okuma alışkanlıklarından dolayı, çoğu kitap haftalarca sürünür. Bir türlü bitiremezsiniz. Haliyle okuma sıkıcı ve yorucu bir uğraş halini alır. Okuduklarınızdan daha çabuk anlam çıkarttıkça, okumak daha kolay ve zevkli bir hale gelecektir.
Kesinlikle geri dönmez, aksine gelişir. Eğitimlerin tamamlanmasının ardından yaklaşık 1-3 ay arası ücretsiz takip seansları yapıyoruz. Katılımcıların okuma ve anlama hızları bu müddet zarfında %10-20 daha da yükselmiş olur. Anlayarak Hızlı Okuma Teknikleri, yüzme ya da araba kullanmak gibi psiko-motor bir beceridir. Nasıl, üç yıl yüzmeseniz, ya da on yıl bisiklete binmeseniz yüzmeyi, bisiklete binmeyi unutmazsınız; bu tarz otomatik beceriler öğrenildikten sonra unutulmaz. Araba kullanmaya ilk başladığınız dönemden sonra, kullandıkça ustalaşırsınız. Aynı şekilde, gün içinde devamlı okumak durumunda olduğunuz için, okudukça beceriniz daha da gelişecektir.
Katılımcı sayısı 12-15 kişi arasında değişmektedir. Eğitmenin her katılımcı ile aktif olarak ilgilenebilmesi için katılımcı sayısı sınırlı tutulmaktadır. Eğitim toplam 12 saat sürmekte ve 6 seans halinde olup 2’er saatlik uygulama ile haftada 1 gün şeklinde 6 haftada tamamlıyoruz.